Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

TULPANBUBBLAN -börskraschen och pengarnas uppkomst

Ett modernt lärostycke om penningens natur
Ti 23.4. – Pe 27.9.2019
Tulpanbubblan
Kuvaaja: Tomi Suovankoski
TULPANBUBBLAN är ett modernt lärostycke om penningens natur och om att spela med pengar, riktat till skolelever. Åskådarna får vara med om att leka tulpanauktion i 1600-talets Amsterdam. Den interaktiva föreställningen är skriven och regisserad av Janne Saarakkala.

I pjäsen, som grundar sig på de historiska händelserna kring tulpanmanin, lotsas publiken genom penningens historia av Mäklaren, som är ordförande för auktionshuset, och rikemannen Joakim. I auktionens hetta får barnen lära sig vad som är penningens kärna. ”Pengar är en vansinnigt fin uppfinning, barn!”

Den interaktiva föreställningen är skriven och regisserad av Janne Saarakkala från Helsingfors. Saarakkala, författare och regissör, är en modig förnyare av teaterkonsten och har fått erkännande som en mångfacetterad och experimenterande performanceartist.

Till uppsättningen hör också publikarbete som erbjuder eleverna verktyg för att tolka postdramatisk teater och behandlar publikens erfarenhet av att delta i föreställningen. De skolor som beställer föreställningen får läromaterial och i mån av möjlighet ordnas Vad är den värd? -verkstäder. Som helhet ger föreställningen, verkstäderna och läromaterialet impulser till en undervisning i enlighet med den nya undervisningsplanen.

På scenen: Jan-Christian Söderholm och Päivi Rissanen

Manuskript och regi: Janne Saarakkala | Översättning: Annina Enckell | Scenografi och kostymdesign: Paula Koivunen | Ljusdesign: Jaanus Lintera | Ljuddesign: Janne Saarakkala | Grafisk design, trailer och fotografering: Tomi Suovankoski | Publikarbete: Camilla Anderzén | Produktion: TOTEM-teatteri/Tiina Piispa

Riktad till skolelever.
Längd: 55 min + 5 min avslutande diskussion
Premiär 13.9.2018 i Esbo
Spelperioder 23.-26.4.2019 och 23.– 27.9.2019.

Utrymmet kan vara en gymnastiksal eller motsvarande, golvutrymmet som behövs är cirka 7x4m i mitten av en sal, det omkringliggande utrymmet reserveras för publiken. TOTEM-teatern står för all teknik som föreställningen kräver.

Pjäsen kan beställas till skolorna. Högst 200 åskådare ryms med på en föreställning.

Yhteyshenkilö

050 547 0706

Tapahtumanjärjestäjä

TOTEM-teatteri

Uutta taiteellista lastenteatteria.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ti 23.4.2019 - Pe 27.9.2019 Lataa kalenteriisi
Pjäsen kan beställas till skolorna.
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Kieli
Tapahtumatyyppi
Hintatiedot
Föreställningens pris är 540€. Högst 200 åskådare ryms med på en föreställning.
Kesto
60min