Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Tulevaisuus: unelmia ja utopiaa

Idän ja kaakon yläkouluille ja toiselle asteelle
Ma 1.10. – Pe 23.11.2018
maapallo
Miltä näyttää maailma 30 tai 50 vuoden kuluttua? Onko ilmastonmuutokseen löytynyt ratkaisuja vai ovatko jääkarhut yhä pahemmassa ahdingossa? Ovatko kaikki muuttaneet viherpilvenpiirtäjiin vai kukoistaako maaseutu? Onko hyvinvointi jakautunut tasaisemmin vai onko köyhien ja rikkaiden välillä vielä suurempi kuilu? Keskusteleeko kukaan enää kasvotusten vai onko tulevaisuudessa paras työkaverini robotti? Miten asutaan, työskennellään, eletään – mitä syödään?

Tulevaisuutta ei vielä ole. Sitä ei voi luotettavasti ennustaa eikä sitä voi etukäteen määrittää. Tulevaisuuden ajatteleminen voi ahdistaa ilmastokriisin ja epävakaisen maailmanpoliittisen tilanteen keskellä; dystopioita, maailmanloppuja ja kauhukuvia on viihdeteollisuus ja media täynnä.

Tulevaisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa – se on kaikkien oikeus ja jopa velvollisuus. Jokainen voi unelmoida parhaan mahdollisen tulevaisuuden ja ottaa askeleita sen suuntaan.

Tulevaisuudentutkimuksessa nykyhetki nähdään vielä toteutumattomien hyvien mahdollisuuksien lähteenä. Utopia-ajattelussakin vire on positiivinen: villejä visioita voidaan käyttää tulevaisuuden rakennustelineinä. Utopian ei ole tarkoituskaan toteutua sellaisenaan vaan sen tehtävänä on näyttää suuntaa, viedä kohti ratkaisua.

Kurssilla suunnataan ajatukset tulevaisuuteen. Tavataan tulevaisuudentutkija, pohditaan työpajoissa tulevaisuuden työtä ja tutkitaan miten taiteen kautta voi vaikuttaa. Tavoitteena on vahvistaa luottamusta siihen, että tulevaisuus on meidän kaikkien.

Kurssin ohjelma:
• Ilmastokanavan näyttely Stoassa: Karstein Volle: Syklit. Opastus ja/tai sarjakuvatyöpaja? 2x45 min.
• Kaikille yhteinen asiantuntijatapaaminen, tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää. Kesto noin 60 min.
• Tulevaisuus ja työ -pajat (4x45min) taidekasvattaja Ilpo Rybatzki, Tulevaisuuskoulu.
• Race Horse Companyn Urbotek Stoassa to 15.11. klo 19. Kesto noin 60 min. Taiteilijavierailu kouluilla esityksen jälkeen, 45 min.
• Teemaan sopiva elokuva.
• Lisäksi yhteistyössä Vuosaaren kirjaston kanssa lukulista.

Stoan kulttuurikurssit on suunnattu ensisijaisesti Itä- ja Kaakkois-Helsingin kouluille.

Yhteyshenkilö

Hanna Westerholm
050 464 9536

Tapahtumanjärjestäjä

Stoa

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmatoiminnasta vastaa Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Yleiset kulttuuripalvelut.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ma 1.10.2018 - Pe 23.11.2018 Lataa kalenteriisi
Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus