Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

kirjoitustyöpajat Suomi 200 ja Suomi 100

ILMAISET AIKAMATKAAJA-TYÖPAJAT
Ti 5.12.2017 – To 11.1.2018
Suomen valokuvataiteen museolla Aikamatkaajat-työpajat perusopetukseen tai toiselle asteelle, osana Suomi muuttuu -näyttelyä, tarjolla 5.12.2017-11.1.2018

Aikamatkaajat-työpajat perusopetukseen tai toiselle asteelle, osana Suomi muuttuu -näyttelyä. Työpajoja järjestää Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi ja sen ohjaajana toimii äidinkielenopettaja ja toimittaja Kaisa Pyykkö.

Ilmoittautumiset: Valokuvataiteen museon pajavaraus: workshop@fmp.fi

Työpajojen kesto: 1,5h

Työpajat ovat ilmaisia ja sisältävät sisäänpääsyn Suomen valokuvataiteen museoon. Museo on maksuton alle 18-vuotiaille.

Työpajavaihtoehdot:

1. Suomi 200

Nyt meitä on 5,5 miljoonaa, ja 70 % meistä saa elantonsa palvelualalta. Vaikka muutos on ollut huimaavaa, seuraavien sadan vuoden aikana muutos tullee olemaan vielä uskomattomampaa. Internet on nopeuttanut muutosta, ja uudet keksinnöt voivat löytää tiensä maailman jokaiseen kolkkaan hetkessä. Millainen on Suomi 100 vuoden kuluttua? Suomi 200-työpajassa luodaan toiveiden tulevaisuus keskustellen ja kirjoittamalla. Tehtävät pyrkivät hahmottamaan tapahtunutta muutosta ja auttavat ymmärtämään, kuinka tulevaisuuteen voi vaikuttaa yksilötasolla ja yhdessä. Ideoinnin pohjana toimivat näyttelyn kuvaparit.

2. Suomi 100 -runotyöpaja

Suomi muuttuu -valokuvanäyttelyn kuvien pohjalta tehdyssä runotyöpajassa kirjoitetaan runoja Suomesta. Luovan kirjoittamisen inspiraationa toimivat näyttelyn kuvaparit samasta paikasta nyt ja vuosikymmeniä sitten. Millaisia sanoja nuoret yhdistävät kuviin? Kuinka sanat ja käsitteet yhdistyvät uusiksi Suomea selittäviksi oivalluksiksi? Luovan kirjoittamisen työpajassa jokainen nuori saa valmiiksi oman Suomi 100 -runonsa!

Työpajan tarkka sisältö voidaan sopia opettajan kanssa, ja painotuksia voi muokata oppiaineesta riippuen.

Työpajoja voi varata joulu- ja tammikuussa seuraaville päiville:

ti 5.12. kello 10 – 11.30, 14 – 15.30
to 7.12. kello 10 – 11.30
ti 12.12. kello 10 – 11.30
ti 9.1. kello 10 – 11.30, 14– 15.30
to 11.1. kello 10 – 11.30, 14– 15.30 ​

Ilmoittautumiset: Valokuvataiteen museon pajavaraus: workshop@fmp.fi

Kytkeytyminen opetussuunnitelmiin

Perusopetuksessa työpajaa voi hyödyntää useissa eri oppiaineissa ja niiden välisissä opintokokonaisuuksissa (esim. historia, äidinkieli, yhteiskuntaoppi, kuvaamataito). Laaja-alaisista osaamiskokonaisuuksista materiaali nivoutuu tarkimmin osaksi:

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
Monilukutaito
Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Lukiossa työpajoja voidaan hyödyntää monissa eri aineissa, esimerkiksi äidinkielessä ja kirjallisuudessa, historiassa, yhteiskuntaopissa ja kuvaamataidossa. Yksittäisten oppiaineiden lisäksi materiaali tukee myös laajempien kokonaisuuksien käsittelyssä.

Lukio-opetuksessa työpajat voi kytkeä ainakin seuraaviin laaja-alaisiin osaamiskokonaisuuksiin:

Aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä
Kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys
Vuorovaikutus, ryhmätyötaidot ja ilmaisu
Monilukutaito ja mediat

Yhteyshenkilö

Laura Porola

Tapahtumanjärjestäjä

Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo on valtakunnallinen valokuvan erikoismuseo Kaapelitehtaalla Helsingissä, jonka näyttelyt esittelevät monipuolisesti valokuvan ja visuaalisen kulttuurin eri osa-alueita ja historiaa. Taidevalokuvan lisäksi näyttelysisällöissä painottuvat myös uutiskuva ja mainoskuva. Näyttelyihin liittyvät opastukset, työpajat, taiteilijatapaamiset ja luennot tutustuttavat kaikenikäisiä valokuvauksen nykypäivään ja historiaan.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi Ti 5.12.2017 10:00 - To 11.1.2018 16:00Lataa kalenteriisi