Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Orionin syksyn 2017 yläkoulunäytökset

Luokka leffaan - yläkoulunäytöksiin mahtuu vielä!
To 7.9. – To 23.11.2017
Miten kohtelemme luontoa ja lähimmäisiämme? Millaisen elämän haluamme itsellemme? Yläkouluille ja II asteen oppilaitoksille suunnatuissa näytöksissä nähdään animaatiota, dokumenttielokuvaa, mykkäkauden tuotantoa ja kotimaisia klassikoita.

Aki Kaurismäen LE HAVRE (2011) kertoo epätodennäköisestä kohtaamisesta ja auttamisesta yhteiskunnan vähäosaisten kesken, kun kengänkiillottaja Marcel Marx ryhtyy pelastajaksi laittomana pakolaisena satamakaupunkiin päätyvälle Idrissa-pojalle. Elokuva pohtii nyky-Euroopan tilannetta sekä köyhien asemaa globaalissa maailmassa. (Huom! Keväällä ilmoitettu Sirkus Magentan työpaja tämän elokuvan yhteydessä on valitettavasti peruuntunut.)

Dokumenttielokuva TOMMORROW (2016) on varsinainen keskustelunherättäjä. Maailman tilaan ja tulevaisuuteen keskittyvä dokumenttielokuva ei lannista, vaan innostaa ja aktivoi. Esimerkeillä onnistuneista ilmastoteoista ja läpimurroista nuorille valetaan perusluottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiin. Ilmastonmuutos on ilmiö, joka sitoo luontevasti yhteen eri oppiaineet kuten historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja luonnontieteet.

Mykkäelokuvaan tutustutaan yritteliäisyydestä, epäonnistumisen pelosta ja ystävyydestä kertovan TURVALLISUUS VIIMEISEKSI (1923) -elokuvan kautta. Siinä maalaispoika saa työpaikan kaupungin suuresta tavaratalosta ja joutuu hallitsemattomien tapahtumien pyörteisiin.

Lokakuisen Koulujen elokuvaviikon suomalaisklassikkona nähdään Erik Blombergin ohjaama VALKOINEN PEURA (1960). Elokuva kertoo Piritasta, villistä nuoresta naisesta, joka ei sopeudu perinteiseen rooliin. Aslakin vaimoksi päätynyt Pirita menee samaanin puheille miehensä viipyessä porolaitumilla. Lapin noita juottaa hänelle taikajuoman, mutta noiduttu Pirita ei hallitse voimiaan, vaan muuttuu peuraksi ja kylvää tuhoa. Elokuva kuuluu kotimaisten elokuvien arvostetuimpiin klassikoihin.

TUULEN LAAKSON NAUSICAÄ (1984) on monen Hayao Miyazakin ihailijan mielestä hänen merkittävin animaationsa. Se kertoo kauniista nuoresta prinsessasta, joka varttuu kaukaisessa tulevaisuudessa sodan tuhottua suurimman osan ihmiskunnan elinympäristöstä. Pystyykö tyttö johtamaan kansansa kohti sovintoa luonnon ja toistensa kanssa?

AURINGONLASKUN KATU (1950) on yhdysvaltalainen klassikkoelokuva Hollywoodin rappiosta, mykkäelokuvan aikojen lopusta ja tähteyden armottomuudesta. Billy Wilderin ohjaamassa elokuvassa ikääntyvä mykkäelokuvien tähti haaveilee paluusta parrasvaloihin.

AIKATAULU

Näytökset alkavat klo 13. Näytösten alussa pidetään noin 10 min alustus.

7.9. Turvallisuus viimeiseksi (Yhdysvallat 1923), 74 min, elokuvassa ei puhetta, vain musiikki (7.-9.lk)

28.9. Tomorrow (Ranska 2016), 118 min, kielet ranska ja englanti, suom. tekstit. (8.-9. lk + II aste)

4.10. (ELOKUVAVIIKKO) Valkoinen peura (Suomi 1952), S, 73 min, puhumme suomea (7.-9. lk)

26.10. Le Havre (Suomi, Ranska, Saksa 2011), K13, 93 min (8.-9. lk)

2.11. Sunset Boulevard (Yhdysvallat 1950) K16, 109 min, puhuttu englanniksi, suom./ruots. tekstitykset (II aste)
HUOM! muuttunut päivämäärä.

23.11. Tuulen laakson Nausicaä (Japani 1984), K11, 116 min, suom. tekstit, svenska texter (6.-9. lk) HUOM! LOPPUUN VARATTU.

ILMOITTAUTUMINEN

Näytöksiin ilmoittaudutaan sähköpostilla osoitteeseen koulut@kavi.fi.

Kerrothan viestissä ryhmäsi koon ja luokka-asteen, koulun nimen ja omat yhteystietosi. Huomioithan, että osa näytöksistä on jaoteltu luokka-asteittain.

Ilmoittautua voit heti. Paikkoja on rajattu määrä, näytökset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Vahvistamme ilmoittautumisen sähköpostilla.

Näytöksiin on vapaa pääsy, mutta HUOM! ennakkoilmoittautuminen on sitova!

Yhteyshenkilö

Katri Tenhola
040 4509570

Tapahtumanjärjestäjä

Elokuvateatteri Orion / KAVI

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) säilyttää ja vaalii suomalaista elokuvaperinnettä. Elokuva-arkisto järjestää elokuvaesityksiä ympäri vuoden elokuvateatteri Orionissa, jossa se myös tarjoaa näytöksiä lapsille ja nuorille. Elokuvakasvatusohjelmistossa on klassikkoja ja uudempaa elokuvaa, kansainvälistä ja kotimaista.

Aika ja paikka

Lataa kalenteriisi To 7.9.2017 13:00 - To 23.11.2017 15:00Lataa kalenteriisi
Elokuvateatteri Orion
Eerikinkatu 15