Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Alakoulukino: Pikku Ilona ja hänen karitsansa

To 2.11.2017 09:30
Suositut Alakoulu-elokuvasarjat rakentuvat laadukkaista elokuvista ja lyhytelokuvista. Useimpiin Alakoulukinoihin liittyy elokuvan käsittelyn tueksi laadittu oppimateriaali.

Pikku Ilona ja hänen karitsansa (1957) Pikku Ilona ja hänen karitsansa on aiheeltaan erittäin ajankohtainen. Sen teemojen pohjalta voi käsitellä paitsi Suomen historiaa myös tämän päivän Euroopan tilannetta. Elokuva kertoo reippaan orpotytön monipolvisesta evakkomatkasta Karjalasta Helsinkiin. Hän saa mukaansa vain pienen karitsansa, suojattinsa. Oma-aloitteisella ja rohkealla Ilonalla ei mene aikaa uusien asioiden ja tapojen opettelemiseen, eikä hän kavahda ikäviäkään tilanteita.

Elokuvan pääosassa nähdään topakka kuopiolaistyttö Riitta Hämäläinen, joka näyttelee ajan tyylin mukaisesti. Koeyleisön, nuorten 3.-4. luokkalaisten mielestä tyttöön ja tämän tarinaan on helppo samaistua.

Ilonan tarina käynnistyy dokumentaarisilla sotakuvilla, mikä tuo muuten sadunomaiseen tarinaan aitoa dramatiikkaa. Elokuvan alussa Ilona menettää äitinsä traagisesti pommituksessa ja joutuu pakenemaan kotiseudultaan.

Vanhempien menetys on usein käytetty teema lastenelokuvissa. Luokan kanssa voi jo etukäteen keskustella aiheesta käyttäen esimerkkeinä Disney-klassikoita. Dokumentaarisen kontekstin takia on myös hyvä keskustella elokuvan keinoista, esimerkiksi trikeistä ja leikkauksesta.

S. Kesto 93 min.
Vapaa pääsy, pakolliset paikkavaraukset Malmitalon nettisivuilta ma 21.8. klo 8 alkaen.

Yhteyshenkilö

Tapahtumanjärjestäjä

Malmitalo

Virkeä kulttuuritalo Koillis-Helsingissä.

Aika ja paikka

Malmitalo
Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
    

Tietoa

Ensisijainen kohderyhmä
Laaja-alainen osaaminen
Kieli
Tapahtumatyyppi
Kesto
93min