Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Kirjapainopalikka

Oppimateriaalipaketti 4.–6. luokille
Kirjapainopalikka: kuva tiedotukseen.
Taiteilija: Atso-Kasper Costiander

Kirjapainopalikka on lempinimi museon kokoelmiin kuuluvalle puiselle, lehden logon sisältävälle painolaatalle. Oppilaat pääsevät tutkimaan esinettä Zappar-mobiilisovelluksen avulla. Lisättyä todellisuutta ja 3D-tekniikkaa hyödyntävä sovellus on helppokäyttöinen ja maksuton. Vanha painolaatta havainnollistaa sitä, millaista tiedonvälitys on ollut ennen sähköisen median aikaa.

3D-mallin tutkimisen jälkeen oppilaat suunnittelevat oman tunnuksen ja valmistavat siitä painolaatan helposti työstettävästä softislevystä. Painolaatta toimii kuin leimasin: tunnusta voi siis painaa paperille, kun laatalle levitetään maalia.

Aikku Meura
040 612 5456
Sanomalehtien valmistus on ollut 1900-luvun alussa työlästä hommaa. Mitä on tarvittu lehden tunnuksen painamiseen paperille? Entä miten valmistetaan oma kuvalaatta? Kirjapainopalikka johdattelee mediahistorian pariin lisätyn todellisuuden ja oman taiteellisen työskentelyn kautta. Kirjapainopalikka on vuoden 2021 Mediataitoviikolla käyttöön otettava, maksuton oppimateriaali, jonka voi tilata Päivälehden museosta.