Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Suomen tarina

Suomen tarina -näyttelyn esineitä
Kuvaaja: Kansallismuseo

Suomi kuuluu nykyään maailman hyvinvoivimpien valtioiden joukkoon. Demokratia, yhdenvertaisuus ja vapaus ovat perustuslailla turvattuja arvoja. Kuitenkin Suomen yli satavuotisen historian aikana tilanne olisi voinut kehittyä täysin toisenlaiseksi useita kertoja, ja nykyinen Suomi voisi olla hyvin erilainen valtio.

Suomen historian varrelle on mahtunut sotia, jotka ovat vaikuttaneet jokaisen elämään voimakkaasti. Lapsia on lähetetty sotaa pakoon Ruotsiin sotalapsina, alueita on jouduttu luovuttamaan Neuvostoliitolle, ja tämän seurauksena asuttamaan satoja tuhansia evakkoja uusille alueille maan sisällä. Omien sukujuurten tunteminen auttaa identiteetin rakentamisessa, vaikka suvun menneisyyteen liittyisikin kipeitä kohtia.

Teeman oppimateriaaleissa pohditaan sukujuurten lisäksi myös lapsen oikeuksia, sankarin ja terroristin eroa sekä kirjoitetaan Suomen historiaa uusiksi.

Kansallismuseo
Suomi on demokraattinen ja tasa-arvoinen hyvinvointivaltio. Suomen tarinaan mahtuu valon lisäksi myös varjoja: sotia, murhia ja ääriliikkeitä. Nykytilanne on monen historiallisen hetken summa, ja nykyinen Suomi voisi olla myös aivan toisenlainen. Miten yksittäiset ihmiset kokivat historian vaiheet?