Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Runoaarteenmetsästystä kirjastossa

runopalapeli koottuna
Kuvaaja: Eeva Rita-Kasari, työ: Helsingin kaupunginkirjasto, taiteilija: Seikkailutaidekoulu

Runoaarteenmetsästys on seikkailutaidekasvatuksen menetelmiä käyttävä työpajakonsepti, jossa houkutellaan 1–3.-luokkalaisia lapsia toiminnallisin menetelmin runojen lukemisen ja tulkinnan äärelle. Työpajaa voi soveltaa myös S2-ryhmille sekä kielelliseen hahmottamiseen erityistä tukea tarvitseville. Työpajojen tavoitteena on tutustua runoihin tekstilajina ja tutustua kirjastotilaan toiminnallisesti.

Runoaarteenmetsästystä kirjastossa -työpajoja pilotoitiin lukuvuonna 2019-2020 kuudessa eri Helsingin kirjastossa. Hankkeen järjestivät yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjasto ja Seikkailutaidekoulu.

Työpajoissa oppilaat pääsevät etsimään kirjastotilaan piilotettuja runopalapelin paloja aarrekartan kanssa. Sen jälkeen palapelit kootaan ja niitä tulkitaan ja niistä keskustellaan yhdessä. Lopuksi oppilaat pääsevät vielä luomaan omia runoja valmiiden sanalappusten avulla.

Seikkailutaidekoulu on laatinut kirjallisen menetelmäoppaan, jonka avulla työpajoja voi järjestää myös omassa kirjastossa tai muussa ympäristössä. Halutessasi voit hyödyntää myös valmista runonkirjoitussettiä luovan runotehtävän pohjana.

Materiaalit sopivat parhaiten kirjastoissa hyödynnettäviksi, mutta myös opettajien ja varhaiskasvattajien kannattaa tutustua niihin!

Lisätietoa Seikkailutaidekoulusta löytyy osoitteesta www.seikkailutaidekoulu.com.

Liitteet:

Menetelmäopas

Runonkirjoitussetit

Teksti ja kuva: Eeva Rita-Kasari, Helsingin kaupunginkirjasto

Tiedustelut: piia.bagman@hel.fi, outi.hokkinen@hel.fi