Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

Kulttuuriperintö

Nuori katsoo suurentavan linssin läpi kameraa kohti.
Kuvaaja: Kansallismuseo

Kulttuuriperintöä on hyvin moni asia, joka on yhteisölle yhteistä ja jaettua kokemusta. Kulttuurin kannalta merkittäviä asioita myös tallennetaan ja esitellään museoissa monella tapaa. Kaikkein tärkeimpiä asioita voidaan kutsua kansallisaarteiksi.

Vuonna 2017 Kansallismuseo etsi kampanjalla suomalaisten kansallisaarretta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Mikä sinun mielestäsi on Suomen tärkein kansallisaarre?

Kalevala on suomalaisen kulttuurin näkökulmasta erityinen teos, kansalliseepos. Runomuotoon kirjoitettu Kalevala kertoo maailman synnystä sekä Kalevalan ja Pohjolan kansojen välisistä tapahtumista. Teoksen on koonnut Elias Lönnrot suomalais-karjalaisten kansanrunojen perusteella. Kalevalalla on ollut suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana ja se on vaikuttanut paljon sekä tieteessä että taiteessa. Millainen olisi sinun tulkintasi Kalevalasta?

Kulttuuriperintöön liittyviä videoita ja tehtäviä löydät Kansallismuseon avoin museo -sivuilta!

Kansallismuseo
Kulttuuriperintö on sukupolvelta toiselle siirtyviä tietoja, taitoja ja tapoja. Kulttuuriperintöä voidaan pohtia niin ihmiskunnan tasolla kuin pienelle yhteisölle merkittävien asioiden kautta. Kulttuuriperintö on myös yhteiskunnan voimavara, joka kuuluu kaikille. Millaiseksi sinä koet kulttuuriperinnön?