Etusivu Oppimisen kulttuurikalenteri
Syötä hakusanat
Etsi

KAIKKI KOTONA- oppimateriaali

INSPIRAATIOMATERIAALIA PÄIVÄKODEILLE
Anna Seppälä
Taiteilija: Anna Seppälä

Olette lämpimästi tervetulleita päiväkotiryhmien kanssa Annantalolle tutustumaan Kaikki kotona-näyttelyyn!
Näyttely on avoinna 5.2- 15.5.2020 Annantalon galleriatilassa ensimmäisessä kerroksessa.
Pääsemme vierailijoiksi kotiin, josta löytyy eteinen, olohuone, keittiö, makuuhuone ja wc. Näyttely muodostuu kuvataiteilija Anna Seppälän, Annantalon oppilaiden ja ammattitaiteilijoiden teoksista, jotka muodostavat kevään mittaan osittain muuttuvan ja täydentyvän kokonaisuuden. Teokset kutsuvat pohtimaan kaikkea sitä, mitä perhe ja koti voivat tarkoittaa.
Näyttelytilan olohuoneessa olevat Anna Seppälän teokset kertovat arjesta erityislapsen vanhempana. Anna on tehnyt piirroksia yhteistyössä poikansa Askon kanssa ja tästä prosessista on nähtävillä myös video. Anna on kuvannut töissään myös Askon leikkejä hänen lempipaikassaan Longinojalla. Olohuoneen seinällä on kokoelma Askon muistin tueksi piirrettyjä koonteja Askon päivän tapahtumista. Työn äärellä voi pohtia minkälaiset asiat toistuvat ja ovat Askolle tärkeitä. Päiväkodissa voisi piirtää lasten kanssa myös samantapaisia kuvailuja lasten päivän kulusta.
Näyttelyssä on paljon asioita, joita voi koskea ja tutkia. Uuniin ja jääkaappiin saa kurkistaa ja sängyllä sekä sohvalla istua ja makoilla. Kirjahyllyn esineillä saa leikkiä. Olohuoneessa on myös kaksi vanhaa nukkekotia leikkimistä varten. Näyttelytiloissa oleviin taideteoksiin ei kuitenkaan saa koskea. Anna Seppälän työt on ripustettu lapsikatsojia ajatellen alas, mutta on tärkeää, että herkkiä piirroksia ei kosketa.
Näyttelykäynnin voi virittää myös tutkimusretkeksi jonkun kotiin. Voidaan leikkiä, että menemme vierailulle kotiin, jossa ketään ei ole kotona. Näyttelykäynnin aluksi voidaan jakaa lapset pieniin tutkimusryhmiin, jotka etsivät jonkin itseään kiinnostavan asian näyttelystä, ja jakavat huomionsa muille.

Näyttelyn pohtimista voidaan jatkaa esimerkiksi seuraavien tehtävien avulla päiväkodissa.

1. Sanaton piirtäminen yhdessä

Anna Seppälän videoteoksessa hän piirtää yhdessä poikansa kanssa. He työskentelevät lattialla käyttäen tusseja.
Lapset menevät pareihin tai kolmen lapsen ryhmiin ja alkavat tehdä yhteistä piirrosta eri piirtimillä. Paperin olisi hyvä olla A2 tai suurempi. Piirtämisen aikana ei saa puhua, vaan piirtimet keskustelevat keskenään paperin pinnalla. Piirtämisen aihe voisi olla esim. Ihana paikka tai Leikkipaikka. Piirtämiselle sovitaan ajallinen kesto ja lopuksi valmiita töitä tarkastellaan yhdessä. Voidaan pohtia prosessia ja sitä, oliko helppoa vai vaikeaa piirtää yhteisymmärryksessä toisten kanssa.

2. Rakkain paikkani kotona

Tähän tehtävään voidaan osallistaa perheitä. Pyydetään lapsia miettimään kotonaan, mikä on kaikkein rakkain ja turvallisin paikka siellä. Vanhemmat voivat ottaa kuvan paikasta ja lähettää päiväkotiin printattavaksi. Printatut kuvat asetetaan näyttelyksi päiväkodin seinälle. Lapset saavat kertoa kuvistaan toisille ja pohtia, mitkä asiat paikassa tekevät siitä niin tärkeän.
Tehtävän voi tehdä myös piirtämällä ja kollaasitekniikalla. Valitaan erilaisia papereita ja piirtimiä ja kuva rakkaimmasta paikasta tehdään piirtäen, leikaten ja liimaten.

3. Majaleikki päiväkodissa

Rakennetaan kankaista ja huonekaluista pieniä majoja päiväkotiin. Myös paperin ja teipin avulla voi tehdä seiniä pöytiin ja tuoleihin. Lapset voivat tehdä majoja pienissä ryhmissä ja leikkiä, että ne ovat koteja. Jos päiväkodin tilat sallivat, voisi majaleikki olla useamman päivän pystyssä, jotta leikkiä voi jatkaa. Majoille voi keksiä nimiä ja toisten majoissa voi vierailla.

Anne Rossi-Horto