Kulttuurikasvatus Helsingissä

Helsinkiläiset lapset ja nuoret ovat poikkeuksellisessa asemassa. Kaupungissamme on valtavasti uusia ja yllätyksellisiä ympäristöjä aistia, kokea, oppia uutta ja osallistua maailmanmenoon. Taide- ja kulttuurikokemuksia on tarjolla todella paljon, ja vielä huomattavan usein maksutta. 

Tiesitkö esimerkiksi, että Helsingin kaupunginorkesterin maksuttomat kenraaliharjoitukset järjestetään koulupäivän aikana? Tai että lähes kaikkiin museoihin on vapaa pääsy – ja valmiita, laadukkaita oppimateriaaleja tarjolla parin klikkauksen päässä? Että Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) järjestää klassikkoleffoista runsaasti ilmaisia elokuvanäytöksiä koululaisille? Että Kanneltalo tarjoaa yläkoululaisille säännöllisesti laadukkaita teatteriesityksiä?  Että kaikki helsinkiläiset alakoululaiset pääsevät mukaan kaupungin kulttuuripalveluiden tarjoamaan 5x2-taideopetukseen ja että lähikirjastoissa on kaikille eka- ja kolmosluokkalaisten heitä varten suunniteltua ohjelmaa?

Tutustu laajaan tarjontaan Kultuksen monipuolisten, opetussuunnitelman kautta ajateltujen hakutoimintojen kautta.

Mitä on kulttuurikasvatus?

Taiteen ja kulttuurin sisällöt, paikat ja menetelmät ovat kaikki mahdollisia lähtökohtia kulttuurikasvatukselle, lasten ja nuorten kulttuurikompetenssin vahvistamiselle. Onnistuessaan kulttuurikasvatus tukee lapsen ja nuoren kasvua rohkeaksi, luovaksi, kriittiseksi ja ilmaisuvoimaiseksi oppijaksi.   

Taide ja kulttuuri tarjoavat rikkaita oppimisen ympäristöjä ja menetelmiä minkä tahansa kouluaineen opetukseen ja varhaiskasvatukseen. Ilmiöjaksoihin ja opetuksen laaja-alaisiin tavoitteisiin taide- ja kulttuuripalvelut tarjoavat syventäviä sisältöjä ja ilmaisukeinoja. Museot, teatterit, kirjastot, kulttuuritalot, monumentit ja muut kulttuurin paikat on tarkoitettu ihan kaikille. Taiteen ja kulttuurin sisällöt haastavat aistimiseen, ymmärtämiseen ja inhimilliseen vuorovaikutukseen. Taiteen ja kulttuurin menetelmät tarjoavat ilmaisukeinoja monille aisteille ja monenlaisille oppijoille.