Siirry sisältöön
HelsinkiKultus
Taustalla mies kauluspaidassa soittaa kitaraa, etualalla mies tanssiasennossa.
Kuva: Valokuvat: Alejandro Lorenzo, Tanja Ahola

Alpo Aaltokoski Company: Ali & Alpo (yläkoulut, lukio ja ammatillinen opetus)

Arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat pakenevassa dialogissa.

”On mies, tanssi ja musiikki. Enempää ei tarvita, ne riittävät kertomaan paljon ja suoraan sydämestä. Pala nousee kurkkuun. [...] Kyyneleitä on vaikea pidätellä viimeistään siinä vaiheessa, kun tanssija ja muusikko tulevat näyttämölle loppukiitoksiin.” HS 17.3.2017

Irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin sekä koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteos Ali & Alpo on dramaattisia vaiheita sisältäneen työskentelyprosessin koskettava lopputulos. Musiikin ja tanssin vuoropuhelun oli teoksessa alun perin tarkoitus laajeta kahden toisilleen arvoituksellisen kulttuurin rinnakkaiseloksi ja lopulta dialogiksi, jossa pohdittaisiin arabialaisen sekä länsimaisen taiteen ja kulttuurin yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Toisin kuitenkin käviAli Alawadin ja Alpo Aaltokosken yhteistyö sai alkunsa keväällä 2016, kun Alawad esiintyi Aaltokosken 30-vuotistaiteilijajuhlassa Aleksanterin teatterissa. Alawad oli saapunut Suomeen turvapaikanhakijana edellisenä syksynä. Kotimaassaan Irakissa hän oli ollut pakotettu pitämään ammattinsa salassa. ”Muusikon ammatissa toimiminen voi Irakissa olla riskialtista, sillä tietyt ääritahot pitävät sitä islamin vastaisena käytöksenä”, Alawad kertoo.

Alawadin Suomessa saamat kielteiset turvapaikkapäätökset vaikuttivat ravisuttavasti nyt nähtävän yhteisteoksen syntyyn ja lopputulokseen. Välttääkseen pakkopalautuksen Alawad pakeni Suomesta kevättalvella 2017, kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa. Ali & Alpo -teos kuitenkin toteutettiin muusikon toiveen mukaisesti, ja hän on mukana esityksissä videoprojisoinnin kautta. Teos tekeekin tiukentuneen turvapaikkapolitiikan seurauksia inhimillisestä näkökulmasta kouriintuntuvan näkyväksi. 

Työryhmä

Koreografia ja tanssi: Alpo Aaltokoski

Musiikki: Ali Alawad

Valosuunnittelu: Kari Gratseff / Kalle Paasonen

Äänisuunnittelu: Johanna Storm

Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo

Videokuvaus: Thomas Freundlich

Videokäsikirjoitus: Alpo Aaltokoski

Videoeditointi: Joe Davidow

Valokuvat: Alejandro Lorenzo, Tanja Ahola

Tuotanto: Alpo Aaltokoski Company ja Kulttuurikeskus Caisa

Kategoriat

Teatteri, tanssi ja sirkus

Aktiviteetit

Esitys

Kohderyhmät

7.–9. luokat, lukio ja ammatillinen opetus

Avainsanat

arabialainen musiikki, nykytanssi, tanssi

Tapahtuman kielet

suomi

Maksuton

Jonotus sallittu

Kulttuuripalvelukokonaisuus

Yhteyshenkilö

Stella Helne

stella.helne@hel.fi

0931022287

Tapahtumalla ei ole tapahtuma-aikoja
0