Kulttuurikurssit kouluille

Yksi teema – monta näkökulmaa

Helsingin kulttuurikeskus tukee koulujen kulttuurikasvatusta erityisten kulttuurikurssien kautta. Kulttuurikurssit on tarkoitettu yläkoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opetusryhmille. Oppilaille tarjotaan kulttuurielämyksiä aidoissa ympäristöissä ja kulttuurin ammattilaisten ohjauksessa esimerkiksi teatterissa, taidenäyttelyssä ja taidetyöpajoissa.

Kurssien ohjelmat suunnitellaan teemallisiksi kokonaisuuksiksi, jolloin taiteen ja kulttuurin kautta voidaan tarkastella laajasti maailman ja elämän ilmiöitä. Kulttuurikurssi on kokonaisuus, jonka kaikkiin osiin opetusryhmän osallistuu. Sisältösuunnittelussa huomioidaan koulujen omat toiveet.

Kurssin osallistujamäärä: 3–6 opetusryhmää / koulu
Kurssin laajuus: 10–15 oppituntia (á 45 min) / opetusryhmä
Kulttuurikursseja tuotetaan Annantalolla, Kanneltalolla, Malmitalolla sekä Stoassa ja Vuotalolla. Kurssit ovat kouluille maksuttomia.

Millaisia kurssit ovat?

Kulttuurikurssien teemat vaihtelevat kausittain. Kurssit suunnitellaan taide- ja kulttuuritoimijoiden ohjelmistojen mukaan, sillä ajankohtaiset retket ja vierailut ovat oleellinen osa kurssiohjelmia.

 

KULTTUURIKURSSIT 2017

 

Kanneltalon kulttuurikurssi: Valtasuhteita
maalis-huhtikuu

"Ratsuni! Ratsuni! Valtakunta hevosesta!” (Rikhard III, Shakespearen näytelmässä Rikhard III)

Kanneltalon kevään kulttuurikurssin aiheena on ihmisen vallankäyttö ja vallanhimo sekä näiden kääntöpuolena vastuu ja seuraukset. Kurssi on poikkeuksellisesti tarjolla ainoastaan 9.-luokille tai 2. asteen ryhmille.

Ihmisen kunnianhimo voi olla eteenpäin ajava voima, ja se voi johtaa äärimmäisiin suorituksiin, yltiöpäisyyteenkin. Emme kuitenkaan aina tiedä, miten tekomme vaikuttavat, ja onko kaikki tavoiteltavalta vaikuttava aina sitä, mitä oikeasti haluamme. Kanneltalon kevään kulttuurikurssilla pohditaan mm. näitä ihmisyyden suuria kysymyksiä.

Ohjelmassa:

- Rikhard III -esitys Kansallisteatterissa maaliskuussa
- Kuriton Companyn Algernon-esitys Kanneltalossa ke 12.4. klo 13
- esityksiin liittyvät taiteilijavierailut kouluilla
- esityksen teemaan sopiva näyttely tai elokuva
- työpaja

Ohjelman muutokset ovat mahdollisia.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: ia.pellinen@hel.fi ja 0401686270

 

Malmitalon kulttuurikurssi: Maailma digitaalisena
maaliskuu-toukokuu

Suuri osa jokapäiväisen elämämme sisällöstä on kytkeytynyt tavalla tai toisella ykkösiin ja nolliin. Muste paperilla on vaihtunut loputtomasti kopioitaviin koodeihin ja rahakin kulkee yhä useammin suoraan päätteestä toiseen meille näkymättömiä reittejä. Maailma käy läpi massiivista digitaalista murrosta, jonka vaikutuksilta eivät välty kulttuuri, talous, eivätkä ihmisten identiteetit tai käyttäytymistavat.

Miten virtuaalisuus ja verkko on vaikuttanut taiteeseen? Mitä jatkuva maailmanlaajuinen yhteys tekee kommunikointikulttuurillemme? Miten voimme hyödyntää digiaikakauden tuomia mahdollisuuksia? Kurssilla käsittelemme näitä teemoja ja käännämme katseemme digitalisoituvan maailman hienouksiin ja haasteisiin.

Ohjelmassa:

- Kiasman ARS17 – Hello World! –näyttely digitaalisuuden vaikutuksesta taiteeseen ja sen esittämistapoihin
- 3 x 90 min. työpajat digitaiteen parissa
- elokuva, esimerkiksi Facebookin tarinan kertova The Social Network (2010)
- esitys, esimerkiksi Q-teatterin Prinsessa Hamlet

Erityisesti koillisen alueen kouluille. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Info ja ilmoittautumiset: Malmitalo / Mirka Nokka, mirka.nokka@hel.fi, 0400 293 371

 

Stoan ja Vuotalon kulttuurikurssi: Tarinasta todeksi, todesta tarinaksi
helmi-huhtikuu

"Ei ole yhdentekevää, millaisia tarinoita kerromme, koska tarinat vaikuttavat todellisuuteen" (E.L. Karhu)

Joka päivä kirjoitetaan uusi sivu maailmanhistoriaa. Tapahtunut taltioidaan useiden kirjoittajien kynillä. Totuuksia on monia – ja jotkut niistä jäävät elämään. On tarinoita, joista tulee virallinen totuus ja on tarinoita, jotka unohtuvat.

Historian tapahtumat muokkaavat myös meidän jokaisen elämäämme. Ei ole yhdentekevää missä ja milloin satut elämään – monesti se määrittää raamit sille, millaiseksi kenenkin elämä muotoutuu. Joskus yksittäinen ihminen osoittautuu isojen tapahtumaketjujen alkuunpanijaksi tai muutoksen tekijäksi. Tällaiset ihmiset voivat jäädä historiaan merkkihenkilöiksi, hyvässä tai pahassa. Joskus taas uraa uurtavia polkuja raivaavat ihmiset eivät koskaan tule kuulluiksi ja nähdyiksi.

Puhuminen, kirjoittaminen ja tarinan kertominen ei ole kaikkialla itsestäänselvyys. Unohdamme välillä miten etuoikeutettuja olemme kun saamme ilmaista itseämme, äänestää, lausua mielipiteitä ja vaikuttaa asioihin. Millaisia tarinoita tässä ajassa ja tämänhetkisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa kirjoitetaan? Kuka niitä kirjoittaa, kenen ääni pääsee kuuluviin – ja kenen suulla puhutaan? Kenen tarinoita halutaan kertoa, mistä tarinoista vaietaan - ja miksi? Miten tarinoita rakennetaan? Entä millaisia vaikutuksia kerrotulla tarinalla voi olla?

Kertoa voi kuvin, sanoin tai vaikka tanssien. Jokainen elämä on tarina – sinunkin elämäsi on kertomus, jonka päähenkilö olet itse. Kurssilla keskitytään tarinoihin: isoihin ja pieniin, yksityisiin ja yhteisiin. Myös niihin jotka eivät tahdo tulla kuulluksi. Saata äänesi kuuluville ja ota paikkasi tarinassa. Jos olet riittävän rohkea, voit antaa myös äänen niille jotka eivät itse pysty puhumaan.

Ohjelmassa:

- teatteriesitys, esim. Q-teatteri: Prinsessa Hamlet tai Red Nose Company: Punainen viiva
- draamapajat tai teatteriesityksen tekijävierailu
- näyttely, esim. Meeri Koutaniemi ja Arman Alizad: Pahan jälkeen
- asiantuntijatapaaminen: esim. Miten tarinoita rakennetaan
- teemaan sopiva elokuva
- työpajat

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Lisätiedot: hanna.westerholm@hel.fi

 

Annantalon kulttuurikurssi: Juhlat kaupungilla -kulttuurikurssi valmistaville luokille
Huhti-toukokuu

Annantalo yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseon kanssa kutsuu kulttuurikurssille valmistavia luokkia. Tarjoamme kolme erilaista tapaa kokea taidetta. Valmistaville luokille (yläkoulu, lukio, 2.aste) tarkoitetulla kulttuurikurssilla tehdään taideretkiä Helsingin keskustassa ja työskennellään omalla koululla taidepedagogin ohjauksessa. Opetustunteja (45min) kurssilla on noin 12.

Juhlat kaupungilla -kulttuurikurssi toteutuu omalla koululla, Annantalossa, taidemuseo HAMin tiloissa sekä Helsingin keskustassa. Kurssin aikataulu räätälöidään kunkin opetusryhmän mukaan. Luokan kanssa voi tutustua ennen kulttuurikurssia eri kulttuurien juhlia esittelevään printattavaan seinäkalenteriin: http://juhlakalenteri.fi/ Osallistujat saavat tapahtumia varten suomenkielinen kuvallisen tukisanalistan.

Ohjelmassa:

- opettajien alkutapaaminen ma 13.3.2017 Klo 14.30-16.00 HAM, Eteläinen rautatienkatu 8, 00100 Helsinki
- taidepedagogi Kristiina Ljokkoin työpaja koululla
- Tove Janssonin teoksista inspiroitunut freskopaja HAMissa
- opastettu kasvi- ja eläinaiheinen veistoskierros Kampissa
- Annantalon Juhlien vuosi -näyttely ja osallistuminen yhteisöllisen teoksen tekemiseen Annantalon pihalle

Opettaja sopii työpajat ja käynnit suoraan taiteilijan tai museon kanssa. Lisätiedot ja varaukset: tiina.susiluoto@hel.fi

Tiedustelut:

Annantalo Tiina Susiluoto, 09 310 37182, tiina.susiluoto@hel.fi (vastaava)

Kanneltalo Ia Pellinen, 09-310 37945, ia.pellinen@hel.fi

Malmitalo Mirka Nokka, 09 310 80834, mirka.nokka@hel.fi

Stoa ja Vuotalo Hanna Westerholm, 09-310 88404, hanna.westerholm@hel.fi